Principal Financial Risk Officer

 • Competitive
 • Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
 • Permanent, Full time
 • ING
 • 23 Sep 17

Principal Financial Risk Officer

ING zoekt...

een Principal Financial Risk Officer


De Tribe WestlandUtrecht Bank
WestlandUtrecht Bank is sinds december 2016 over naar een nieuwe organisatiestructuur. In deze structuur is WestlandUtrecht Bank een Tribe met squads, chapters en afdelingen, zoals ook andere onderdelen van ING in Nederland zijn georganiseerd. Met deze indeling willen we een wendbare organisatie creëren waarin we zo veel mogelijk multidisciplinair met elkaar samenwerken.
De visie van de Tribe WestlandUtrecht Bank is 'Comfortabel Wonen'. We willen ervoor zorgen dat onze klanten een comfortabel gevoel hebben over hun hypotheek. Nu en in de toekomst. Ieder onderdeel van de Tribe heeft daarbij een eigen klantgerichte missie of purpose. Het doel hiervan is om gezamenlijk de visie 'Comfortabel Wonen' dagelijks in de praktijk te brengen.

Afdeling Risk - "Zorgt voor risicobeheersing binnen de grenzen van de risk appetite"
De afdeling Risk stelt de risk appetite en de minimale vereisten met betrekking tot risk en pricing vast. Deze afdeling zorgt ervoor dat WestlandUtrecht Bank altijd 'in control' is als het gaat om risico's. Dit betekent dat er voorspelbaarheid zit in de performance en dat er dus geen verrassingen zijn. Risk management is voor deze afdeling daarbij méér dan alleen het kijken naar de risico's: het gaat altijd om de balans tussen risico en rendement.
De manager Risk is verantwoordelijk voor zowel financial als non-financial risk. In de vaste bezetting zijn er 6 FTE op financial risk waarbij credit risk meer werk omvat dan market risk. Van deze 6 FTE betreffen er 2 principal functies.

***

Wat zoeken wij?

Binnen de afdeling Risk zoeken we een ervaren en klantgerichte Principal Financial Risk Officer.

Wat zijn jouw taken?

 • Je bent primair aanspreekpunt voor de manager Risk met betrekking tot Market Risk.
  • Je coördineert in die rol de Market Risk werkzaamheden met de (senior) medewerkers en werkt hands on mee waar nodig.
  • Je bewaakt het marktrisico van de portefeuille als geheel (portfolio).
  • Je bent functioneel eigenaar van de data-aanlevering aan het MRM-systeem van ING (ReAlm) en verantwoordelijk voor de datakwaliteit.
  • Leiding geven aan dan wel deelnemen in specifieke financial risk projecten, waaronder de ontwikkeling en back testing van het prepayment model.
  • het Product Approval & Reporting Process (PARP) en het aanspreekpunt zijn voor Customer Journey als het gaat om commerciële beleidskeuzes en risico identificatie (herzieningsoffertes, vervroegde aflossingen, financiering, etc.).
 • Je neemt de verantwoordelijkheid voor een deel van van de Credit Risk werkzaamheden (in overleg met de andere principal).
  • Voor deze werkzaamheden fungeer je als aanspreekpunt, coördineer je de werkzaamheden met de (senior) medewerkers en werk je hands on mee waar nodig. De credit risk werkzaamheden als geheel omvatten onder meer:
  • het bewaken van het kredietrisico van de portefeuille als geheel (portfolio) en waar nodig op postniveau. Onderdeel hiervan is het vervullen van de tweede lijns rol in goedkeuring buiten mandaat posten in regulier beheer en achterstandsbeheer.
  • Optreden als eigenaar van de data-aanlevering aan het CRM-systeem van ING (Vortex/Vantage) en het borgen van de kwaliteit van de data-aanlevering.
  • leiding geven aan dan wel deelnemen in specifieke financial risk projecten, waaronder de ontwikkeling en back testing van risicomodellen (PD, LGD, Preventief Beheer) en bedrijfsbrede projecten.
  • het Product Approval & Reporting Process (PARP) en het aanspreekpunt zijn voor Customer Journey als het gaat om commerciële beleidskeuzes en risico identificatie (acceptatie, achterstandsbeheer, etc.).
  • het Loan Loss Provisioning-proces en de prognose van voorzieningen, risicokosten en risk weighted assets.
 • het opstellen en analyseren van risicorapportages (regulier en ad hoc) en naar aanleiding daarvan adviseren van het management over risico beheersende maatregelen.
 • Je initieert waar nodig (strategische beleids)acties en geeft aanwijzingen voor het voeren van een adequaat (preventief) risicobeheer. Je weet goed om te gaan met conflicterende belangen.
 • Je bent verantwoordelijk voor de implementatie van ING-richtlijnen op het gebied van Financial Risk Management.
 • Je zorgt voor de uitvoering van relevante Key Control Testing.
 • Je zorgt dat je altijd op de hoogte bent en blijft van ontwikkelingen in de markt en wet- en regelgeving. Je beantwoordt ad hoc verzoeken en voert stress tests uit voor toezichthouders, management en andere belanghebbenden.

Wie ben jij en hoe voer jij die taken uit?
Jij bent een ervaren en klantgerichte professional met een afgeronde opleiding op academisch niveau. Je hebt een kwantitatieve achtergrond en hebt meerdere jaren (circa 7) ervaring in financial risk management.
 • Je hebt je daarbij ontwikkeld tot een volwassen niveau binnen jouw vakgebied. Daarnaast heb je analytische en technische vaardigheden als het gaat om het opstellen en analyseren van datasets en het bouwen van statistische modellen. Kennis van woonhuisfinancieringen, SAS Base/Stat en SQL is noodzakelijk, kennis van Cognos en ING-systemen Vortex en ReAlm is een pré.
 • Je heb er plezier in om met breed scala aan onderwerpen bezig te zijn, waarbij je goed kunt schakelen tussen het aansturen van processen vanuit een helikopter view en hands on bezig zijn met de details.
 • Je bent in staat om effectief met alle verschillende stakeholders te communiceren, mondeling en schriftelijk. Je toont daarbij overtuigingskracht en je bent transparant, besluitvaardig en proactief. Je bent een zelfstarter én een teamspeler. Verder beschik je over de volgende competenties: onafhankelijkheid, ambitie, probleemanalyse & oordeelsvorming, organisatiesensitiviteit, vakkundigheid/marktgerichtheid, creativiteit, samenwerken, plannen & organiseren.
 • Je bent tot slot in staat om goed te luisteren. Je staat in je werk dan ook open voor de mening en input van je collega's en zoekt altijd de samenwerking op. Op deze manier werk je gezamenlijk aan de beste oplossing, verbetering en resultaat. Je kijkt daarbij positief kritisch naar je eigen prestaties, naar wat je zelf ontwikkelt en naar alles wat er verder door je handen gaat.
***

Wat bieden wij jou?
Een uitdagende fulltime functie (36 uur) met uitstekende arbeidsvoorwaarden in een dynamische omgeving. Op de afdeling Risk wordt hard gewerkt om uitstekende kwaliteit te leveren. Naast kwaliteit staan bij ons een informele werkomgeving, humor en aandacht voor het individu hoog in het vaandel.
 • In deze word je beoordeeld door de manager Risk
 • Je standplaats is Amsterdam

Solliciteren?
Ben je enthousiast over deze functie? Wil jij een bijdrage leveren aan de purpose "Zorgt voor risicobeheersing binnen de grenzen van de risk appetite" , solliciteer dan direct. Het sollicitatieformulier en de sollicitatieprocedure vind je op de interne vacaturesite. De sluitingstermijn van deze vacature is woensdag 31 mei 2017.

Meer weten?
Heb je nog vragen over de functie van Principal Financial Risk Officer? Neem dan contact op met Robert Kühne, Manager Risk, 06 23000161