For Recruiters

Quantitative Risk Analyst

Belfius Bank
Brussels, Belgium
Posted 5 days ago Hybrid Contract Competitive

Belfius Bank

Belfius is de enige 100 % Belgische geïntegreerde bankverzekeraar. Belfius helpt 3,5 miljoen particulieren, zelfstandigen, vrije beroepers en kmo’s. Belfius is de nummer 1 in de publieke en sociale sector en een vooraanstaand partner van grote ondernemingen. En Belfius speelt op de verzekeringsmarkt een essentiële rol langs diverse kanalen en met diverse merken.

Functieomschrijving:

Het Risk Analysis-team is een projectgericht team dat zich toelegt op kwantitatieve en strategische onderwerpen die verband houden met de risico's op de financiële markten. Het team legt zich meer specifiek toe op de volgende domeinen:

 • De onzekerheid met betrekking tot financiële activa en passiva, met inbegrip van de prijszetting van afgeleide producten (bv. modelrisico, onzekerheid over de prijs, waarde-aanpassingen, ad-hocpricing en kalibreringen enz.).
 • De onzekerheid omtrent de evolutie van de financiële markten en de mogelijke impact op de portefeuille van de bank (VaR of Expected Shortfall-methodes, kalibrering van stressscenario's, berekening van gevoeligheden, analyse van hedge-verbanden of verborgen risico's enz.).
 • Analyse en implementatie van vereisten inzake de regelgeving (marktrisico zowel in het kader van Standardized of Internal Model Approach, Initial Margin Requirement, Prudent Valuation, SA-CCR, FRTB-CVA enz.).
 • Zorgen voor de correcte omzetting van de risicobereidheid van de bank (Model Governance, limietbepaling voor Greeks en VaR, het toetsen van nieuw voorgestelde producten enz.)

Als een lid van het team zal jij:

 • De marktrisicomodellen (VaR, stresstests enz.) ontwikkelen, verbeteren of in stand houden.
 • Het model bepalen van de van kredieten afgeleide instrumenten (CDS, NBT, Spread Lock enz.) alsook van daarmee verband houdende XVA.
 • De onzekerheden met betrekking tot de prijszetting kwantificeren om te komen tot een correcte waardering en om garant te staan voor de vereisten op het vlak van IPV en Prudent Valuation.
 • Een omvattende en coherente reeks van limieten voorstellen voor de activiteit op de financiële markten.
 • De ontwikkelingen op regelgevend vlak monitoren, de methodes ontwikkelen en de instrumenten in verband met die vereisten implementeren.
 • Andere teams ondersteunen in hun analyses en de accounting- en de risicocijfers monitoren (incl. W&V-analyses, procesautomatisering, VaR-scenarioanalyse, documentatie i.v.m. hedge accounting enz.).
 • De methodologie documenteren die wordt gebruikt voor de toezichthouder, de auditors, de afdeling validering en de bedrijfsauditors.

Profiel:

 • Wetenschappelijke achtergrond (Master of PhD in domeinen zoals burgerlijk ingenieur, toegepaste wiskunde, fysica) of gelijkwaardig door ervaring.
 • Bij voorkeur met ervaring of academische kennis van financiële wiskunde en kwantitatieve analysemethoden.
 • Kennis van financiële producten van de belangrijkste activaklassen incl. aandelen, rentevoeten, obligaties en FX en de daarmee verbonden risico’s.
 • Basiskennis van de prijszetting van afgeleide instrumenten en van het berekenen van hun Greeks, inclusief op daarmee verband houdende waarde-aanpassingen (bv. CVA, FVA, MVA enz.).
 • Kennis van de vereisten inzake regelgeving rond de activiteit op de financiële markten (FRTB, FRTB-CVA, SA-CCR, SIMM, Prudent Valuation enz.) is een pluspunt.
 • Vaardigheid met programmatie- en data-analyse-instrumenten zoals SAS, Python, R, Matlab of VBA.Uitstekende analytische vaardigheden, kritisch denken, creativiteit, zelfmotivatie, snel leren, initiatief nemen.
 • Uitstekende communicatievaardigheden (mondeling Nederlands en Frans, mondeling en schriftelijk Engels)

Aanbod:

Bij Belfius willen wij Meaningful & Inspiring zijn voor de Belgische samenleving en jij kan ons helpen om het verschil te maken.

Wij hechten er veel belang aan dat elke medewerker privéleven en werk goed met elkaar kan combineren. Zo is onze bedrijfscultuur in de eerste plaats gebaseerd op vertrouwen en autonomie en hebben we een hybride manier van werken ingevoerd, “Home Based” genaamd, die berust op een gezond evenwicht tussen telewerk en ‘onsite’ werken op kantoor. Als nieuwe medewerker word jij automatisch aangeworven met dit statuut. Concreet werk jij thuis gedurende het grootste deel van je werktijd, en combineer je dat telewerk met aanwezigheid op de werkplek, m.a.w. onze hoofdzetel of een regionale zetel, afhankelijk van de behoeften van de dienst en met het oog op de instandhouding van onder meer een goede samenwerking met je chef, je collega’s, je transversale contacten enz.

De hoofdzetels en de regionale zetels zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je naar kantoor werken? Begin dan je werkdag op de hoofdzetel met een trainingssessie in de Belfius Workout, de fitnessruimte made@belfius, gebruik 's middags een gezonde lunch in een van onze bedrijfsrestaurants of in The Village, waar je eveneens informele vergaderingen kan houden met collega's bij een koffie of een kleine versnapering.

Neem je loopbaan in eigen handen en maak gebruik van de mogelijkheden tot individuele ontwikkeling die je worden aangeboden door de Belfius Academy. Als werkgever investeren wij in de ontwikkeling van leadership. Voorts zijn diversiteit en gelijke kansen in onze ogen belangrijke waarden.

We bieden je bovendien een aantrekkelijk loonpakket aan dat je ten dele zelf kan samenstellen volgens je eigen behoeften, met daarbovenop tal van bovenwettelijke voordelen zoals een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een abonnement op het openbaar vervoer, een korting op bank- en verzekeringsproducten enz.

Job ID  2622701
More jobs From Belfius Bank
Belfius Bank
Senior Market Risk Analyst
Belfius Bank
Brussels, Belgium
5 days ago Full time Competitive
Belfius Bank
Quantitative Risk Analyst
Belfius Bank
Brussels, Belgium
5 days ago Full time compétitif
Belfius Bank
Senior Market Risk Analyst
Belfius Bank
Brussels, Belgium
5 days ago Full time Compétitif
More Jobs Like This
Belfius Bank
Senior Market Risk Analyst
Belfius Bank
Brussels, Belgium
Skillfinder International
Ingenieur informatiebeveiliging (Rode Team)
Skillfinder International
Brussels, Belgium
Finalyse
Business/Data Analyst
Finalyse
Amsterdam, Netherlands
APG NL
(Senior) Client Manager
APG NL
Amsterdam, Netherlands